Skip to main content
      

Deze reünie, onze activiteiten, worden mede mogelijk gemaakt door Vfonds

s2

Stolpersteine in Valkenswaard

Op dinsdag 21 november 2023 zijn twee Stolpersteine (Struikelstenen) gelegd in Valkenswaard. Naast burgemeester Ederveen en Gunter Deming, de Duitse kunstenaar en bedenker van de Stolpersteinen, en Christ van den Besselaar van de plaatselijke Heemkundekring Weerderheem was o.a. ook Christ van den Heuvel, voorzitter Bond van Wapenbroeders, Afdeling Valkenswaard aanwezig bij de ceremonie.

De Stolpersteine zijn gelegd ter nagedachtenis van twee joodse inwoners uit Valkenswaard die na hun deportatie uit Westerbork vermoord zijn in Auschwitz. In de betonnen stenen zijn hun namen in de messing kop gegrafeerd. De struikelsteen is niet letterlijk om over te struikelen, zoals de naam doet vermoeden, maar om met hoofd en hart te struikelen c.q. stil te staan bij een vermoorde dorps- of stadsgenoot.

De Stolperstein voor Jetta Klein (1879-1942) ligt aan de Luikerweg, waar ooit haar huis heeft gestaan. De steen vindt u ter hoogte van de Britse Begraafplaats. De Stolperstein ter nagedachtenis van Ignasz Klein (1897-1943) ligt aan het voetbalveld van V.V. De Valk. Een heel toepasselijke plek waar Ignasz Klein lange tijd trainer is geweest.

Zie voor meer informatie pagina 5 van de nieuwsbrief van Heemkundekring Weerderheem, klik hier

Foto’s van dhr. Frans van Ham: >

2023 11 21 Stolpersteine in Valkenswaard 2 2023 11 21 Stolpersteine in Valkenswaard 3

 

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan geeft u aan hiermee bekend te zijn en akkoord te gaan.