Deze reünie, onze activiteiten, worden mede mogelijk gemaakt door het vfonds

s2

Afdeling Roermond / Venlo

Secretaris:

Tel:  06 52062326
E-mail:   bvw.afd.roermond@gmail.com

Rekening:  NL86 INGB 0007 7250 07 

Facebook Afd. Roermond en Venlo: klik hier

 

Een veteraan vertelt: Rol Inspecteur Generaal der Krijgsmacht door Lkol Rob Sommers

Op 24 februari 2023 neemt Luitenant-kolonel Rob Sommers u mee in de wereld van de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht (IGK). Binnen Defensie heeft de IGK een onafhankelijke positie. Hij is adviseur van de minister, bemiddelaar voor (oud-) Defensiepersoneel en inspecteur van de veteranen en reservisten. De IGK staat naast de formele organisatiestructuur en legt rechtstreeks verantwoording af aan de minister van Defensie. Hij heeft toegang tot alle delen van de Defensieorganisatie en mag alle documenten inzien en elke vergadering bijwonen. 

Zeer geslaagde Kerst-in van de Wapenbroeders Afdeling Roermond en Venlo

Zondagmiddag 18 december 2022 verzamelden zich, na een onderbreking wegens corona, zo’n 50 leden van de Wapenbroeders van de Afdeling Roermond en Venlo voor de Kerst-in bij Café de Ster te Maasniel. Het was een zeer geslaagde middag met als een van de hoogtepunten de uitreiking van de Bondsmedaille aan dhr. Pim Ermers

De nieuwe voorzitter a.i. Martin Hasebos heette iedereen welkom, waarbij een speciaal woord van welkom uitging naar de  Bondssecretaris dhr. Klaas Orsel, erevoorzitter dhr. Edwin Jacobsz en dhr. Arie van der Lee voorzitter Afdeling Ospel. Hierna werd 1 minute stilte in acht genomen voor de dit jaar overleden leden van de afdeling en de slachtoffers van de Russische invasie in de Oekraïne.

Presentatie rol van Roermond in de laatste oorlogsmaanden door Hugo Levels en Eric Munnicks

Op vrijdag 25 november 2022 gaven de heren Hugo Levels en Eric Munnicks een lezing met als titel  “de rol van Roermond in de laatste oorlogsmaanden van september 1944 t/m maart 1945”. Voor deze interessante lezing  in het Generaal Spoor Paviljoen hadden zich meer dan 40 belangstellenden gemeld; leden en niet leden van de Wapenbroeders afdeling Roermond.

Na een welkom door voorzitter a.i. Martin Hasebos stelde het duo Levels en Munnicks zich voor. Beide mannen hebben inmiddels meer dan 40 jaar onderzoek gedaan naar de gebeurtenissen gedurende WO2 en de naoorlogse periode in Limburg en de aangrenzende gebieden.

Jaarlijkse Herdenking Britse en Canadese vliegtuigbemanningsleden in Roermond

Op zondag 9 oktober 2022 heeft de Bond van Wapenbroeders, Afdeling Roermond en Venlo samen met vertegenwoordigers van Joint Force Command Brunssum en met medewerking van de Stichting Oude Kerkhof de jaarlijkse herdenking gehouden van de gesneuvelde Britse en Canadese vliegtuigbemanningen alsmede de Nederlandse verzetsstrijders en verschillende omgekomen Nederlandse militairen, die daar begraven zijn. De ceremonie begon in de prachtige bedevaartkapel “Kapel in ’t Zand” vlak bij het Oude Kerkhof.

Op zondagmiddag verwelkomde oud voorzitter van de Wapenbroeders,  Lt.Kol. (b.d.) Math Weijers op deze mooie locatie de Burgemeester van Roermond Mevrouw Donders- de Leest en er was een warm welkom voor de gasten van Joint Force Command Brunssum o.a. Cdr Simon Goldsmith, Col Paul Williams, Col Marco Zeemeijer met echtgenotes en Sgt Major Bev Cornell met haar crew.

Een veteraan vertelt met Martin Hasebos bij Afd. Roermond en Venlo

Eripiendo Victoriar Prosum, of te wel “Al Helpende dien ik de Overwinning”. Dit was de openingstekst van de eerste sheet van de lezing die Lkol. Gnk Martin Hasebos presenteerde aan het begin van de avond op 30 september 2022. In de loop van de avond werd duidelijk dat dit een zeer treffende uitspraak was.

Martin beschreef kort zijn levensloop en de loopbaan bij Defensie. Momenteel werkt hij als Project Officier Gezondheidszorg bij de Inspectie Militaire Gezondheidszorg.  Hij schilderde het Operationeel Gezondheidszorgssysteem bij Defensie, de geneeskundige tijdslijnen en tijdslimieten bij de hulp aan patiënten en hoe de gezondheidszorg georganiseerd is. De presentatie werd verhelderd met sheets en diagrammen.

Beugelen Afd. Roermond en Venlo op de Geelenhoof in Kelpen-Oler

Het was fantastisch om na 2 jaar elkaar weer te ontmoeten rond en op de beugelbaan met praten, kaarten, beugelen en lachen. Op woensdagmiddag 21 september 2022 waren steeds 4 personen- van de 10 dames en heren-
op de beugelbaan om twee en twee tegen elkaar de bal door de ring te spelen.

Dat beugelspel levert constant verassingen en lachwekkende situaties op. Het was weer op en top genieten van 14.00 – 17.00 uur. U weet dat Pim Ermers rake foto’s kan schieten, maar dat hij bij het beugelen met de bal ook door de ring raak schiet (zie foto) was nog niet bekend. 

Een veteraan vertelt met Atty van Eldik bij Afd. Roermond en Venlo

Op vrijdag 26 augustus 2022  was er na de zomerstop weer een lezing in het kader ‘Een Veteraan Vertelt’,  georganiseerd door de Bond van Wapenbroeders, Afdeling Roermond en Venlo.
Te gast was Atty van Eldik, die naar Oekraïne uitgezonden is geweest in verband met de nasleep van de vliegramp met de MH 17 op 17 juli 2014.  Tot 1 augustus jl.  was hij werkzaam als 1 van de 7 kassiers bij Defensie.

Een kassier zorgt er o.a. voor dat er financiële middelen ten behoeve van het militaire apparaat beschikbaar zijn. Bij elke militaire inzet in het buitenland wordt een kassier ter plekke ingezet om voor de financiële middelen te zorgen. Toen besloten werd dat er een onderzoeksteam met militaire ondersteuning naar Oekraïne zou gaan, hield dat logischerwijze ook in, dat er een kassier mee moest om zaken financieel te regelen.

Zomerfeest met BBQ Afdeling Roermond en Venlo zeer geslaagd

Op zaterdag 20 augustus 2022 was het jaarlijkse zomerfeest met BBQ en voor de liefhebbers een korte wandeling vooraf.

Wij waren te gast op de prachtige locatie van de Golfclub De Herkenbosche te Herkenbosch. Een voortreffelijke 18 holes bos baan in een natuurlijke omgeving en geaccidenteerd terrein. Rond 3 uur was er koffie met (luxe) vlaai en daarna was er voor de liefhebbers een wandeling rond en over het golfterrein. Een werkelijk schitterende omgeving om te vertoeven. De wandeling vergde wat inspanning vanwege de zanderige paden en de klimmetjes en afdalingen aan de rand van Nationaal Park de Meinweg.

Een veteraan vertelt met Majoor Daan Moes bij Afd. Roermond en Venlo

Op vrijdag 29 april 2022  was de tweede lezing van dit jaar in het kader “Eén Veteraan Vertelt”, georganiseerd door de Bond van Wapenbroeders, Afdeling Roermond en Venlo. Te gast was Majoor Daan Moes die een presentatie hield over zijn uitzending naar Irak met geïntegreerde reservisten van 1 september 2021 tot en met 18 januari 2022 in het kader van de anti-ISIS coalitie, waarbij Nederlandse militairen Koerdische en Iraakse collega’s adviseren, begeleiden en trainen in de strijd tegen IS.

De inzet van een compagnie force protection vanaf 1 januari 2021 betreft de bewaking en beveiliging van de internationale luchthaven van Erbil alsook de binnen ring van het vliegveld. Het vliegveld is het belangrijkste militaire en logistieke centrum van de coalitie in Irak, van waaruit de partnerlanden samenwerken met de Koerden aan de veiligheid in het noorden van het land.

Thema-avond met Generaal-maj. b.d. Leen Noordzij Afd. Roermond en Venlo

Vrijdag 25 maart 2022 werd na een langere pauze wegens de corona pandemie en winterstop weer een eerste lezing  gehouden in het Generaal Spoorpaviljoen te Roermond. Generaal-majoor b.d. Leen Noordzij  was te gast en hield een presentatie over het onderzoek naar het gebruik van extreem geweld door de Nederlandse militairen in Indië in de periode 1945-1950, beter bekend als het Brede Indië Onderzoek. De heer Noordzij zat in de klankbordgroep namens het Veteranen Platform. Op 17 februari van dit jaar zijn na ruim 4 jaar onderzoek de eerste onderzoeksresultaten gepresenteerd.

Secretariaat Bond van Wapenbroeders
Van Hobokenhaven 63
2993 HH  Barendrecht

e: info@wapenbroeders.nl
t: 06 15 35 93 96
KvK: 40532678

© 2019 -   Bond van Wapenbroeders;  |  realisatie: Gendi Design i.s.m. Nojz Creatieve Communicatie   |  Alle rechten voorbehouden

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan geeft u aan hiermee bekend te zijn en akkoord te gaan.