Skip to main content
      

Deze reünie, onze activiteiten, worden mede mogelijk gemaakt door het vfonds

s2

Afdeling Drenthe-ZW / Overijssel-NW

Secretaris:

Tel: 0522 492182
E-mail: hansmdevries@gmail.com

Rekening: NL66 RABO 0379 0014 38 
Bond van Wapenbroeders Afd. Z.W.-Drenthe/N.W.-Overijssel


Afsluiting seizoen 2022-2023 Afd. ZW Drenthe-NW Overijssel

De afsluiting van het seizoen van Afdeling ZW Drenthe-NW Overijssel heeft op 9 juni 2023 plaatsgevonden met een middag/avond gezellig bij elkaar zijn en met een uitgebreid buffet in Chinees Restaurant “Hui Mao” in Dieverbrug. Voorzitter Dick Janssen verwelkomde ons allen met hartelijke woorden. Hij was verheugd dat er zovelen hiervan gebruik wilden maken. Tevens hoopt hij dan ook eenieder straks in september weer te zien in  “Het Baken” bij de Joh. Post kazerne in Havelte.

Na een uurtje te hebben bijgepraat en geborreld werd het buffet geopend. Hierbij kon men uit vele warme en koude gerechten kiezen en zelf het lekkere opscheppen.
Als afsluiting was er ook nog een ijs- of fruit buffet, waarvan genoten werd!

Deze middag/avond is weer voorbij gevlogen. Dus maar weer op naar september a.s., waar wij allen weer starten met de gezellige BBQ met vele soorten vlees en salade`s.

Voorzitter bedankte ons allen voor dit gezellig bijeen zijn en gaf aan dat we volgend seizoen niet meer in de avond, maar `s middags vanaf 14.30 uur de bijeenkomsten als proef willen houden. Er zijn meerdere ouderen die er toch problemen mee hebben om `s avonds te rijden, vooral ook bij de winteravonden! 

Wapenbroeders houd dus het nieuwe programmaboekje goed in de gaten!!


Op maandag 3 april 2023 heeft de Afd. ZW.Drenthe-NW.Overijssel een bijeenkomst gehouden met thema ‘Prins Bernhard, van sprookjes prins tot Schavuit van Oranje’, verzorgd door dhr. De Graaf uit Putten.

Voorzitter Dick Janssen was met zijn openingswoord zeer verheugd op een goede belangstelling. Dhr. Frits Weijs kreeg alsnog een bouquet bloemen voor zijn tijd in het bestuur. Hierna kon dhr. De Graaf starten met de lezing.

Bernhard van Lippe-Bisterfeld was op 28 juni 1911 geboren te Jena (Duitsland). Hij kwam uit een familie, die niet zo hoog stond aangeschreven. Zoonlief had van jongs af aan de snelle auto en het liefje bovenaan zijn lijstje staan. Het Duitse bloed is eigenlijk altijd door zijn aderen blijven stromen, zowel via de SA als SS en tijdens zijn huwelijk met Juliana. Terwijl zij waren verloofd op 8 september 1936 en getrouwd 7 januari 1937, betaalde hij nog het lidmaatschap van de NSDAP. Er was veel opstand bij dit gebeuren toen het orkest het Horst Wessel lied moest spelen, hetgeen een aantal muzikanten weigerde. Op veel plaatsen waar hij kwam, waren er wel liefjes.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog in Engeland of Canada, waar Juliana verbleef, was hij soms dagen weg en bleek hij ook daar dames te bezoeken. Ook in België en Frankrijk bezocht had hij het vaak druk met bezoeken. Dit alles bezorgde voor veel ophef en zeker 2 (onechte) dochters die later erkend werden. Ook in het huwelijk met Juliana stormde het regelmatig, zoals de Greet Hofman affaire. Met de vele gebeurtenissen tijdens de oorlog was te zien dat er nog steeds Duits bloed door zijn aderen stroomde! Het vrijbuitende leven met de snelle auto`s had hem bijna het leven gekost door zware ongelukken.

Prins Bernhard overleed op 1 december 2004 en werd bijgezet in Delft. Hiermee kwam een eind aan een losbollig en veelbesproken leven.

Foto: Prins Bernhard in het uniform van de Koninklijke Marine, 1942 (Rijksvoorlichtingsdienst) te vinden op Historiek.net  

Tenzij anders vermeld houden wij onze bijeenkomsten op de 1e maandag avond van de maand in Echos Home “Het Baken”, Johan Postweg 5 in Havelte, tel:. 0521-341297.

Wij starten de middag om 14.30 uur met koffie/thee van de afdeling. Gasten zijn van harte welkom, het 1e  bezoek is gratis om kennis te maken en om de sfeer te proeven. De volgende keer, hopelijk dan lid geworden, vragen wij € 7.50 als vergoeding gemaakte kosten!

Programma 2023:

  • 2e helft volgt

 

Film 75- jaar bevrijding alsnog getoond

De afdeling Zw. Drenthe- Nw. Overijssel heeft de film 75-jaar bevrijding alsnog getoond op de bijeenkomst in “Het Baken” te Havelte. Voorzitter Dick Janssen heette de leden welkom en in het bijzonder de potentiële nieuwe leden. De heer gaf uitleg wat zijn beroep en beleving in het leger was als Wapen/munitie beheerder op verschillende lokatie`s, als laatste `t Harde .Er waren iets minder leden aanwezig vanwege de corona-chec die we allen moesten laten zien! Direkt na de koffie werd de film 75 jaar bevrijding gestart . De oorlog begonnen in mei 1940 werd door de Duitsers in Europa begonnen met Nerderland eerst als neutraal land maar later toch bezet. Op 29 mei 1940 werd Anton Mussert geinstalleerd als rijkscommisaris en kwamen we onder zijn regiem te staan wat eerst mild was maar snel omsloeg. We hebben als bevolking vele benarde en niet te bevatten tijden meegemaakt die de oudere leden nog vers voor de ogen stond. Bekende voorvallen zijn b.v. de bombardementen op Rotterdam de slag om Arnhem, 3 oktober 1944 op Walgeren.

Hoe de Joden ,Sinti en andere bevolkingsgroepen op transport  gezet werden met de bekende afloop! Ook de honger tochten hebben indruk gemaakt ,sommige bewoners gingen naar het noorden waar minder hongers nood was en moesten tochten maken te voet van wel 100 km. Het waren heel zware tijden tot 5 mei 1945 in hotel “De Wereld” in Wageningen  de bevrijding werdt ondertekend door de Canadese generaal Foulkes , generaal Blaskowitz en Prins Bernhard o.a. De film was een goede en mooie die de barre tijden weergaf in alle facetten. Na afloop hoopte voorz. Dick ons allen weer te zien op maandag 1nov. als oud legerpredikant Mark Boersma over zijn ervaringen en hoby het bierbrouwen komt vertolken. Blijf gezond!

 

Algemene Ledenvergadering Afd. ZW.Drenthe-NW.Overijssel

Lag het aan het weer (er was sneeuw voorspeld) of wat dan ook? Voorzitter Dick Janssen opende op 6 maart 2023 de vergadering van de Afdeling ZW.Drenthe-NW.Overijssel en was verbaasd dat er niet meer leden waren gekomen. In de toespraak werd er stil gestaan bij de leden die ons ontvallen zijn afgelopen jaar. Hierop aansluitend werd het 1è couplet van het Wilhelmus staande gezongen. Secretaris Hans de Vries las de verslagen en notulen voor die goedgekeurd werden.

‘De kop is er vanaf voor 2023’ bij Afdeling  ZW-Drenthe/NW-Overijssel

De kop is er vanaf voor het jaar 2023 . De Afdeling ZW-Drenthe/NW-Overijssel heeft haar Nieuwjaarsbijeenkomst op maandagavond 9 januari 2023 gehouden in “Het Baken” te Havelte. Om 19.30 uur werd de avond door de voorzitter Dick Janssen met een kort woord geopend. Hij wenste de aanwezigen allen het beste voor 2023. De koffie werd door Klaas en Margje geserveerd met de bekende oliebol. De leden hadden zelf presentjes meegenomen voor de tombola, die verder werd aangevuld door de afdeling. Er werd gestart met het verkopen van de lootjes met het vragenspel onder leiding van Ebel opvolgend. De aanwezigen werden opgesplitst in groepjes.

Kerstdiner Afdeling Zw. Drenthe – Nw. Overijssel

Woensdag 14 december was de grote dag dat de leden van de Afdeling ZW-Drenthe/NW-Overijssel bijeen kwamen voor het jaarlijkse Kerstdiner in “Het Baken” in Havelte. De inloop was vanaf 15.30 uur en konden we met koffie of een drankje op temperatuur komen. Op het moment dat iedereen aanwezig was heeft voorzitter Dick Janssen het woord genomen om een welkomst woord tot ons te richten in het bijzonder dominee Arend de Brake uit Nijeveen.
Helaas hadden er totaal 7 leden wegens omstandigheden moeten afzeggen. Nadat iedereen zich naar de dinerzaal had verplaatst werd het diner geopend door de dominee met het kerstverhaal.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan geeft u aan hiermee bekend te zijn en akkoord te gaan.