Skip to main content
      

Deze reünie, onze activiteiten, worden mede mogelijk gemaakt door Vfonds

s2

Afdeling Drenthe-ZW / Overijssel-NW

Secretaris:

Tel: 0522 492182
E-mail: hansmdevries@gmail.com

Rekening: NL66 RABO 0379 0014 38 
Bond van Wapenbroeders Afd. Z.W.-Drenthe/N.W.-Overijssel


Afsluiting seizoen 2023-2024

2024 06 07 afsluiting seizoen ZW Drenthe

Als afsluiting van het seizoen 2023-2024 heeft de afdeling ZW-Drenthe / NW Overijssel weer in overleg met de leden op 7 juni 2024 de reis gemaakt naar Dieverbrug om hier bij Chinees “Hui Mao” nog een keer samen te komen. De opkomst met 25 personen was goed te noemen, vond voorzitter Dick Janssen, in zijn openingswoord. Het uitgebreide buffet en de drankjes kon naar eigen wens opgeschept danwel afgehaald worden. 

Ondertussen werd er gezellig gekletst over wat men voor plannen heeft voor de vakantieperiode en de toekomst. De tijd gaat snel en de 2 uurtjes zijn zo voorbij als voorzitter Dick ons vergeet zijn slotwoord te doen.

Wij nemen afscheid van elkaar en wensen eenieder een goede vakantie en hopen in september a.s. elkaar weer te zien in Echos Home Havelte (“Het Baken”) met een BBQ.


Lezing over Remembrance Day in Londen

De 1e bijeenkomst van de Afdeling ZW-Drenthe - NW-Overijssel in het nieuwe jaar was zeer interessant. Voorzitter Dick Janssen en Roel Zevenbergen zijn in november 2023 met de dames naar de Remembrance Day in Londen geweest en zij vertelden hun belevenissen.

In Amsterdam zijn zij op de trein gestapt met een rechtstreekse reis naar Londen. Daar aangekomen werden ze als gasten ontvangen en naar hun hotel gebracht. Alles was tot in de puntjes geregeld voor hen. Onvoorstelbaar is de eerbied van de Britse bevolking was voor de veteranen!

Het vervoer door Londen was prima geregeld en gratis. De dag zelf werd door de Koninklijke familie en regering bijgewoond. De dag begon met klokkengeluid van de Big Ben en een kanonschot op de Horse Guards Parade gevolgd door 2 minuten stilte. Hierna werden er kransen gelegd bij de Cenotaph (leeg graf) in 1920 door koning George V onthuld en instant gehouden.

Onvoorstelbaar hoe Engelsen eerbied hebben voor hun veteranen, in de trein maakt men plaats voor je als ook in de taxi en bus en er is gratis vervoer voor deze groep. Dit was een indringende belevenis, die aanspreekt om volgende Remembrance Day weer te gaan!


1e middagbijeenkomst Afdeling ZW-Drenthe - NW-Overijssel 

De Afdeling ZW-Drenthe - NW-Overijssel heeft als experiment de middag als opening van de samenkomst op 2 oktober 2023 beleefd in Echos Home “Het Baken” te Havelte. Ondanks enkele afzeggingen waren er 21 personen aanwezig. Deze middag was dhr. Ton Adringa onze gastspreker   en vertelde over zijn belevenissen over de periode 1944- 1945 en hoe het was om op te groeien in de stad Groningen als 8-jarige. De getoonde dia ‘een lege straat met weerszijde een Duitse soldaat’  alsof er razzia was, gaf hem nare herinneringen. Zoals toen plotseling aan de deur werd gebeld en het zijn broer was,  die uit Ter Borg was komen fietsen (200 km.!) waar hij ondergedoken zat. Hij vond het voor hem te benauwd.

IJzerwarenwinkel Rieks Naber had onderduikers zitten en werd verraden. Naber weigerde namen te noemen. Toen werd zijn zoon Casper opgesloten in het Scholtenhuis, dat door de Duitsers was geconfisqueerd. Casper weigerde namen te noemen en sprong van de 3è verdieping uit het raam!

Door gebrek aan brandstof gingen men ‘s-nachts hout sprokkelen in het bos of tramblokjes uit de baan, waarbij men eens ontdekt werd. Ook gingen hij met 8 andere jongens bij het spoor waar goederen wagons met turf stonden ‘s nachts turf stelen en werden gepakt. De jute tassen moesten worden afgegeven maar hij mocht zijn tas houden (die moeder gemaakt had van een oude deken, dus waardeloos).

De jeugd van nu kent deze woorden NIET, turf, razzia en eierkolen. Toen met de bevrijding op 14 april 1945 de Canadezen in de stad kwamen, hing alles vol met rood-wit-blauw. Het was voor ons eerst onbekend wat deze kleuren betekenden, deze hadden we immers nog nooit gezien!

Bevrijding, de Canadezen liepen met de Duitse soldaten zonder helm als krijgsgevangenen! Door de stad gelopen zag je pas wat er allemaal in puin geschoten en vernield was!

Het was een zeer aangrijpend en emotioneel verhaal van iemand, die de oorlogsjaren lijfelijk heeft meegemaakt. Bedankt Ton. Met het gebruikelijke gegeven kon hij met voldoening weer huiswaarts keren naar zijn Groningen.


Afsluiting seizoen 2022-2023 Afd. ZW Drenthe-NW Overijssel

De afsluiting van het seizoen van Afdeling ZW Drenthe-NW Overijssel heeft op 9 juni 2023 plaatsgevonden met een middag/avond gezellig bij elkaar zijn en met een uitgebreid buffet in Chinees Restaurant “Hui Mao” in Dieverbrug. Voorzitter Dick Janssen verwelkomde ons allen met hartelijke woorden. Hij was verheugd dat er zovelen hiervan gebruik wilden maken. Tevens hoopt hij dan ook eenieder straks in september weer te zien in  “Het Baken” bij de Joh. Post kazerne in Havelte.

Na een uurtje te hebben bijgepraat en geborreld werd het buffet geopend. Hierbij kon men uit vele warme en koude gerechten kiezen en zelf het lekkere opscheppen.
Als afsluiting was er ook nog een ijs- of fruit buffet, waarvan genoten werd!

Deze middag/avond is weer voorbij gevlogen. Dus maar weer op naar september a.s., waar wij allen weer starten met de gezellige BBQ met vele soorten vlees en salade`s.

Voorzitter bedankte ons allen voor dit gezellig bijeen zijn en gaf aan dat we volgend seizoen niet meer in de avond, maar `s middags vanaf 14.30 uur de bijeenkomsten als proef willen houden. Er zijn meerdere ouderen die er toch problemen mee hebben om `s avonds te rijden, vooral ook bij de winteravonden! 

Wapenbroeders houd dus het nieuwe programmaboekje goed in de gaten!!


Op maandag 3 april 2023 heeft de Afd. ZW.Drenthe-NW.Overijssel een bijeenkomst gehouden met thema ‘Prins Bernhard, van sprookjes prins tot Schavuit van Oranje’, verzorgd door dhr. De Graaf uit Putten.

Voorzitter Dick Janssen was met zijn openingswoord zeer verheugd op een goede belangstelling. Dhr. Frits Weijs kreeg alsnog een bouquet bloemen voor zijn tijd in het bestuur. Hierna kon dhr. De Graaf starten met de lezing.

Bernhard van Lippe-Bisterfeld was op 28 juni 1911 geboren te Jena (Duitsland). Hij kwam uit een familie, die niet zo hoog stond aangeschreven. Zoonlief had van jongs af aan de snelle auto en het liefje bovenaan zijn lijstje staan. Het Duitse bloed is eigenlijk altijd door zijn aderen blijven stromen, zowel via de SA als SS en tijdens zijn huwelijk met Juliana. Terwijl zij waren verloofd op 8 september 1936 en getrouwd 7 januari 1937, betaalde hij nog het lidmaatschap van de NSDAP. Er was veel opstand bij dit gebeuren toen het orkest het Horst Wessel lied moest spelen, hetgeen een aantal muzikanten weigerde. Op veel plaatsen waar hij kwam, waren er wel liefjes.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog in Engeland of Canada, waar Juliana verbleef, was hij soms dagen weg en bleek hij ook daar dames te bezoeken. Ook in België en Frankrijk bezocht had hij het vaak druk met bezoeken. Dit alles bezorgde voor veel ophef en zeker 2 (onechte) dochters die later erkend werden. Ook in het huwelijk met Juliana stormde het regelmatig, zoals de Greet Hofman affaire. Met de vele gebeurtenissen tijdens de oorlog was te zien dat er nog steeds Duits bloed door zijn aderen stroomde! Het vrijbuitende leven met de snelle auto`s had hem bijna het leven gekost door zware ongelukken.

Prins Bernhard overleed op 1 december 2004 en werd bijgezet in Delft. Hiermee kwam een eind aan een losbollig en veelbesproken leven.

Foto: Prins Bernhard in het uniform van de Koninklijke Marine, 1942 (Rijksvoorlichtingsdienst) te vinden op Historiek.net  

Tenzij anders vermeld houden wij onze bijeenkomsten op de 1e maandag avond van de maand in Echos Home “Het Baken”, Johan Postweg 5 in Havelte, tel:. 0521-341297.

Wij starten de middag om 14.30 uur met koffie/thee van de afdeling. Gasten zijn van harte welkom, het 1e  bezoek is gratis om kennis te maken en om de sfeer te proeven. De volgende keer, hopelijk dan lid geworden, vragen wij € 7.50 als vergoeding gemaakte kosten!

Jaarvergadering Afdeling ZW-Drenthe / NW-Overijssel

De ledenjaarvergadering van de Afdeling ZW-Drenthe / NW-Overijssel op 4 maart 2024 is dit jaar bijzonder vlot verlopen. Bij het openingswoord kon Voorzitter Dick Janssen een 20-tal leden verwelkomen. Hij was verheugd met deze goede opkomst.

Na het punt herdenking (er waren gelukkig geen overleden Wapenbroeders) ging hij gelijk door met het voorlezen van de notulen en het jaarverslag 2023. Deze werden goedgekeurd. Het verslag van de penningmeester was ook kort en bondig.

Nieuwjaarsbijeenkomst Afd. ZW-Drenthe / NW-Overijssel

De Afdeling ZW-Drenthe / NW-Overijssel heeft maandagmiddag 8 januari 2024 haar Nieuwjaarsbijeenkomst gehouden in ECHOS Home Havelte. De voorzitter Dick Janssen opende de middag en wenste dat ons nieuwe lid dhr. Jan Hoekman toe dat hij zich bij onze afdeling thuis zal voelen! De middag werd gestart met koffie en natuurlijk oliebollen die voortreffelijk smaakten. 

Kerstbijeenkomst Afd. ZW-Drenthe / NW-Overijssel met Afd. Friesland

De Afd. ZW-Drenthe / NW-Overijssel heeft samen met Afd. Friesland  het kerstdiner in ECHOS Home Havelte gehouden op woensdag 13 december 2023. Het treffen was vanaf 16.00 uur en konden wij 52 personen welkom heten. Door de voorzitters van beide afdelingen werd na de gebruikelijke woorden het ontstaan van deze combinatie uit de doeken werd gedaan.

Bijeenkomst Afdeling ZW-Drenthe – NW-Overijssel

Onze afdeling kwam maandag 6 november 2023 weer bijeen in Echos Home “Het Baken” te Havelte. `s Middags waren er 15 leden aanwezig, er hadden zich 5 personen afgemeld. De bijeenkomst werd begonnen met het bespreken van de komende Buitengewone Algemene Ledenvergadering van de Bond van Wapenbroeders. Uit de discussie kwam dat de toekomstvisie voor de Bond niet al te rooskleurig is!

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan geeft u aan hiermee bekend te zijn en akkoord te gaan.