Skip to main content
      

Deze reünie, onze activiteiten, worden mede mogelijk gemaakt door Vfonds

s2

Kerstviering Afdeling Weert

Op dinsdag 12 december 2023 vond de goed bezochte traditionele kerstviering plaats van de Afdeling Weert en wel bij Bee-j-Bertje te Laar. Toch verliep deze kerstviering geheel anders dan in voorgaande jaren en dat kwam vooral door de deelname van een aantal Oekraïense kinderen van de KMS. Op de KMS, de Koninklijke Militaire School, - niet geheel onbekend bij diverse oud-militairen en Wapenbroeders – verblijven momenteel diverse Oekraïense gezinnen en ook is er op de voormalige KMS een schooltje voor hen gevestigd.

De secretaris van de Wapenbroeders Weert, Peter William Schreuders, had tijdens het 40-jarig jubileumfeest van de Wapenbroeders in mei 2023 en tijdens de herdenking te Swartbroek november 2022 al eerder een Oekraïense leerling uitgenodigd om het Oekraïense Volkslied te komen zingen en dat deed Dima Tovchko zo goed, dat hij een speciale medaille ontving van de bij de herdenking aanwezige Britse Militair Attaché die zichtbaar ontroerd was.

Vanwege de goede verstandhouding met het hoofd van de school en een Oekraïense Lerares opperde Peter William het idee om de Oekraïense kinderen uit te nodigen om enkele kerstliedjes te komen zingen en wel in hun Oekraïense klederdracht. Dat bleek een schot in de roos te zijn en een kippenvel moment toen na het zingen van het Oekraïense volkslied de aanwezigen de houding aannamen. Na het volkslied volgden nog 2 Oekraïense mooie kersliedjes.

Tijdens hun 40-jarig bestaan had het bestuur van de Wapenbroeders al een inzameling gehouden zodat de kinderen van de Oekraïense school een uitstapje konden maken en iets dergelijks wilde het bestuur graag herhalen. De aanwezigen konden op de foto met de Oekraïense kinderen maar werden wel verzocht om dan een kleinigheid te doneren voor een nieuw uitstapje en dat is zondermeer gelukt. De kinderen gingen ook verder niet met lege handen naar huis maar ontvingen voor hun zangkunsten enkele versnaperingen.

De life muziek werd verzorgd door Erik Duret met zijn “”onemansband”” en het diner was meer dan voortreffelijk. Ook werd er nog aandacht gevraagd voor de overleden Wapenbroeder Wiel Mackus en zijn echtgenote Rina en voor de Wapenbroeders – die om welke reden dan ook – niet konden deelnemen. Het werd een bijzondere kerstviering en het deed de Oekraïense kinderen goed,  dat zij zoveel aandacht en warmte ondervonden in de voor hen bepaald niet gemakkelijke omstandigheden. Laten wij hopen,  dat zij ook door het toekomstige uitstapje naar een speelgelegenheid weer even kind kunnen zijn!

Naar de foto's van dhr Pim Ermers, deel 1: >

Naar de foto's van dhr. Pim Ermers, deel 2: >

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan geeft u aan hiermee bekend te zijn en akkoord te gaan.