Skip to main content
      

Deze reünie, onze activiteiten, worden mede mogelijk gemaakt door Vfonds

s2

Lezing Luitenant-Generaal b.d. Leo Beulen bij Afd. Roermond en Venlo

Op vrijdag 24 november 2023 werd de laatste lezing van dit jaar in het Generaal Spoor Paviljoen gehouden, georganiseerd door de Wapenbroeders, Afdeling Roermond. Als gastspreker was Luitenant-generaal b.d. Leo Beulen uitgenodigd. Na een korte introductie ging hij in op de hoofdtaken van Defensie waaronder het verdedigen van het eigen grondgebied en dat van de coalitiepartners, het bevorderen van de (internationale) rechtsorde en stabiliteit en het steunen van de nationale overheid.

Daarna kwamen de dreigingen vanaf de Oostflank en Zuidkant en het conflict in het Midden Oosten aan bod. Leo Beulen benoemde het als de wereld in de fik daar op dit moment.
Verder ging hij in op de focus van de VS op China en de Pacific, met name de ontwikkelingen rond Taiwan, dat door China wordt geclaimd. Hierdoor kan een groot probleem ontstaan m.n. in de industrie; denk bijvoorbeeld aan de chipfabricage.

De samenwerkingsverbanden met internationale partners zoals Duitsland, België, Frankrijk, Noorwegen, Groot Brittannië en de VS werden benoemd. Strategische Europese zelfstandigheid is nodig volgens spreker.
Vervolgens werden de missies benoemd: Mali, Litouwen, Irak, Afghanistan en Cie in de West en de inzet bij de nasleep van de MH 17, die op 17 juni 2014 boven Oekraïne werd neergeschoten. Aansluitend kwamen de taken op nationaal niveau waar defensie een bijdrage aan levert aan de orde.

Tevens kwam de huidige geopolitieke situatie aan in beeld en de oorlogen in Oekraïne en het Midden-Oosten en de staatsgrepen in Afrika waar de oude kolonisators eruit worden gezet.
Verder ging Leo Beulen in op de cybermiddelen, die niet alleen zaligmakend zijn; ook conventionele wapens blijven nodig.

Het was een zeer interessante lezing, waar de complexheid van de huidige situatie in de wereld heel duidelijk werd. De spreker eindigde met de opmerking: “Waar gaat dit naar toe?”

Deze lezing werd mede mogelijk gemaakt door SKVGOL Stichting Koepel Veteranen- en Geüniformeerden Organisaties Limburg 

Naar de foto’s van dhr. Pim Ermers: >

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan geeft u aan hiermee bekend te zijn en akkoord te gaan.