Skip to main content
      

Deze reünie, onze activiteiten, worden mede mogelijk gemaakt door Vfonds

s2

Herdenking Valkenswaardse slachtoffers van oorlogen en conflicten

Ida Gerhardt’s gedicht ‘Het doodsbericht’  speelt onbedoeld een hoofdrol in de herdenking van de Valkenswaardse slachtoffers van oorlogen en conflicten op vrijdagavond 10 mei 2024.

Langzaam zie ik hen gaan die ik nog bij mij had,

denkend aan hun dierbaren lopen bewoners uit Valkenswaard e.o. en wapenbroeders van verschillende afdelingen onder het gestage luiden van de grote klok

de bocht om van het pad.  

Bij het 10 mei monument op het Oude Kerkhof verzamelen zij zich. Christ van den Heuvel, voorzitter van de Bond van Wapenbroeders, afdeling Valkenswaard heet iedereen welkom. Pastoor Norbert van der Sluis spreekt over het verlangen naar vrede en de betekenis van het muziekstuk en gedicht ‘Alle Menschen werden Brüder’. Hij hoopt dat alle mensen ooit elkaars broeders zijn en niet alleen wapenbroeders.

Wat gouddoorschenen stof,

de avondzon schijnt door het bladerendak van de eeuwenoude beuken als Soli di Gloria onder leiding van Jan Dijkhoff zingt over hemels vrede

dan wordt het in de hof, nog stiller dan voorheen.

Als de kransen zijn gelegd door o.a. burgermeester Anton Ederveen leidt trompettist Mathijs van der Zanden de Twee Minuten Stilte in waarna het Wilhelmus gezongen wordt en bestuurslid Sylvana Bouwens de namen van de 45 slachtoffers noemt:  

De liefsten. - Eén voor één…

Naar de foto's van dhr Frank Bouwens: >

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan geeft u aan hiermee bekend te zijn en akkoord te gaan.