Skip to main content
      

Deze reünie, onze activiteiten, worden mede mogelijk gemaakt door het vfonds

s2

Afdeling West-Veluwe/Flevoland bezoekt historische plaatsen WO II

In en rond Ermelo is veel gebeurt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Voor de Afdeling West-Veluwe/Flevoland reden om die plekken te gaan bezoeken waar tevens een verhaal aan vast zit. In het kleine Veluwse dorp waren in de oorlog meer dan 105 inwoners betrokken bij deze gebeurtenissen, waaronder verzetsdeelnemers, Joodse mensen, militairen en burgers.

Op zaterdag 20 mei werd verzameld bij ECHOS Home Ermelo, waar onder een stralend zonnetje twee Willy’s jeeps gereed stonden voor het transport. De route voerde langs onderduikadressen in gebouwen en op het land. De voormalige Feuerstellung Horst werd bezocht, een Duitse schietbaan om luchtafweergeschut te oefenen. Er werd aandacht besteed aan de inwendige mens door middel van een lunch onderweg. Uitgestegen werd de onderduiklocatie van de zogenaamde Verzetsgroep Drie bekeken. De route eindigde op de Jan van Schaffelaerkazerne, tijdens de oorlog bezet door Panzertruppen en FlakAbteilungen.

De deelnemers waren unaniem in hun gevoelens over deze dag, leerzaam, goed voorbereid en voor herhaling vatbaar. Er is in bibliotheken, internet en dergelijke veel te vinden over deze materie. Met een gids op pad die ook deze informatie kan overbrengen is een ander verhaal.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan geeft u aan hiermee bekend te zijn en akkoord te gaan.